Yazarlar

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

E-Ticaret Vergi Muafiyeti

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nedir?

Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergilendirmesi gereken kişilerin vergi dışı tutulmasıdır.

E-ticaret vergi muafiyeti ile belirli şartları sağlayan kişi ya da kurumlar ödemesi gereken vergilerden muaf tutulmaktadır. Vergi muafiyetinin koşullarının sağlanması ve gerekli işlemlerin yapılması durumunda, kişi ya da kurumlar vergi yükünden kurtulmaktadır.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Sınırı

E-ticaret vergi muafiyeti 2023 yılı için 700.000 TL olarak belirlenmiştir.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Şartları

E-ticaret vergi muafiyeti şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yıllık gelir belirlenen sınırı aşmamalıdır.
  • Kişi bir iş yerine sahip olmamalıdır.
  • Satışlar sadece e-ticaret üzerinden yapılmalıdır. Yani fiziksel mağazalarda ya da seyyar olarak bu ürünler satılmamalıdır.
  • E-ticaret için yapılan tüm işlemler bir banka hesabı üzerinden yürütülmelidir.
  • Vergiden muaf belgesine sahip olmalıdır.

Bu şartları sağlayan ve e-ticaret yapan kişiler vergiden muaf olmaktadır. Ancak tüm gerekli şartları sağlasanız dahi vergiden muaf belgesine başvurmalı ve bu belgeyi edinmelisiniz. Aksi takdirde vergiden muaf olamazsınız. Ayrıca amatör bir şekilde 2.el ürün satışı yapıyorsanız, vergilerden muaf tutulursunuz.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Nasıl Alınır?

E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru yaptığınız formun çıktısını alarak, bağlı olduğunuz vergi dairesine gitmeniz gerekiyor. Vergi dairesinde kimlik ve ikametgâh adresi belgelerine ihtiyacınız olacak. Bu yüzden vergi dairesine gitmeden önce bu belgeleri temin etmelisiniz.

Vergi dairesinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra yetkili kişiler tarafından bilgilerin doğruluğu teyit edilir. Teyit sürecinde belirtilen adreste incelemeler yapılır. Eğer bilgilerinizde herhangi bir eksiklik ya da yanlışlık yoksa, e-ticaret vergi muafiyetinden faydalanabilirsiniz.

Ayrıca e-ticaret vergi muafiyeti belgesinin geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yılın ardından gerekli koşulları sağlıyorsanız, e-ticaret vergi muafiyetinden faydalanabilmek için tekrar başvuru yapmalısınız.

E-ticaret Vergi Muafiyeti Hakkında Merak Edilenler

E-ticaret vergi muafiyeti nedir?

Vergi muafiyeti, kanunda vergi ödemesi gereken kişilerin vergiden muaf yani ödememesi durumudur.

E-ticaret vergi muafiyeti nasıl alınır?
E-ticaret vergi muafiyeti alabilmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmalısınız. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-ticaret vergi muafiyeti sınırı ne kadar?
2023 yılı için e-ticaret vergi muafiyeti sınırı 700.000 TL olarak belirlenmiştir. Eğer yıl içerisinde geliriniz 700.000 TL’den fazla ise vergi muafiyetinden faydalanamazsınız.

Evden E-Ticarette Vergi Muafiyeti Ne Kadar?

Evden e-ticaret yapanlara devletten vergi muafiyeti, esnaflar için yapılan düzenlemelere dâhildir. Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL’dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur. Sınırın aşılması hâlinde izleyen takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirmeye geçer.

Evden E-Ticarette Vergi Muafiyetinden Nasıl Yararlanır?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 9.maddesinin 10.bendinde e-ticaret vergi muafiyetine dair detaylar yer alır. Buna göre evde imal ettikleri malları internet üzerinden satanlar, birtakım koşulları yerine getirerek vergi muafiyetinden yararlanabilir. Gelir vergisinden muaf tutulmak için gerekli şartlar şu şekildedir:

  • Evlerinde imal ettikleri ürünleri internet üzerinden satanlar gelir vergisinden muaf tutulur.
  • Kişinin ticari faaliyetleri için iş yeri bulunmaması gerekir.
  • Sanayi tipi veya seri üretim kabiliyeti olan makine ve alet kullanılmaması gerekir.
  • Vergiden muaf esnaf belgesi alınması gerekir.
  • E-ticaretten yapılan tüm hasılatın bankada açılacak ticari bir hesaptan yapılması gerekir.
  • Hasılat tutarının 700.000 TL’yi aşmaması gerekir.

E-ticaret vergi muafiyeti başvurusu için istenen koşullar arasında Türkiye’de kurulu bankalarda ticari hesap açılması da yer alır. Ticari hesap açmak, e-ticaret gelirlerinizin tahsili ve kazançlarınız üzerinden yapılacak kesintiler için şarttır. Bankalar, bu hesaptaki tutar üzerinden %4 oranında Gelir Vergisi tevkifatı yapar. Yanında ayda en az on gün bir ya da daha fazla işçi çalıştıranlara uygulanacak indirimli tevkifat oranı ise %2’dir.

Öte yandan, evden e-ticaret vergi muafiyeti şartlarını ihlal edenlere yönelik bazı cezalar da bulunur. Örneğin hasılatın tamamının ticari hesaba aktarılmaması durumunda muafiyet sona erer. Benzer şekilde ürünlerin evde imal edilmesi ve herhangi bir iş yerinden satılmaması gibi şartların ihlalinde aynı yaptırım uygulanır. Muafiyet kapsamından çıkarılanlar, ilgili dönem için gecikme faiziyle birlikte vergi ziyaı cezası öder.

Murat Taşdelen
S.M. Mali  Müşavir
www.murattasdelen.net

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Kıymetli Üstadımız,
    Vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilgilerden dolayı teşekkür eder, ülkemizde iç piyasaya hiç satış yapmayan ticaretini yalnızca direkt olarak ihracat ve transit ihracat olarak yürüten firmalardan KDV ile hiçbir alış verişi olmamasına rağmen kânun kapsamında 7440 numaralı yapılandırmada matrah artırımı yaptırılırken kanunen zorunlu olarak KDV’yi de (sektörel Gıda sektöründe olmamıza rağmen KDV oranımız %1 olmasına rağmen %18 den KDV matrah artırımı ile işlem yapılması) zorla dahil ettirilimesindeki çelişkiyi lütfen yazar mısınız.
    Bizim gibi birçok firma hiçbir eksiği olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye yapılandırmaya başvurduğunu en basta kendimizden bildiğimiz için bu adaletsizliğin yada hak arayamayaşımızın sorumluluğu kime aittir. Bu haksızlığın karşılığını bizler nereden alacağız?
    Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu